אובדן כושר עבודה:
מהן זכויותיו של מבוטח שאיבד את כושר השתכרותו?

ביטוח אובדן כושר עבודה מאפשר למבוטח לקבל תגמולים כאשר הוא מתמודד עם אובדן הכנסה עקב מחלה או פציעה שפוגעות ביכולתו לעבוד. כיצד ביטוח חיים, ביטוח פנסיוני וביטוח מנהלים יכולים לסייע לצלוח את התקופה המאתגרת?

מאת: עו"ד רונן אבניאל

מאת: עו"ד רונן אבניאל

מטרתה העיקרית של פוליסת אובדן כושר עבודה היא לשלם לאדם שאיבד את יכולתו להשתכר עקב מצב רפואי, פציעה או מחלה, תגמולי ביטוח שיסייעו לו להמשיך להתקיים בכבוד. ההגדרה הבסיסית של אובדן כושר עבודה היא אובדן של 75% או יותר מכושר העבודה. יובהר כי חוסר היכולת לעבוד ולהשתכר יכול להיות קבוע או זמני.

אדם שאינו יכול להמשיך לעסוק בעבודתו או בכל עבודה אחרת שהולמת את ניסיונו וכישוריו יוכל לקבל תגמולים מהמוסד לביטוח לאומי עבור אובדן כושר עבודה בכפוף להגשת תביעת נכות כללית ועמידה בפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי אשר תקבע את דרגת נכותו. מעבר לכך, חברות ביטוח פרטיות רבות מציעות פוליסות ביטוח לאובדן כושר עבודה במסגרת פוליסת ביטוח חיים, ביטוח מנהלים או ביטוח פנסיה.

הצטרפות לפוליסה בסיסית של אובדן כושר עבודה תאפשר למבוטח לקבל תשלומים חודשיים אם הוא סובל מאובדן כושר עבודה בשיעור של 75% או יותר ולכן אינו מסוגל להמשיך בעבודתו או בכל עבודה מתאימה אחרת. יובהר כי בחלק מפוליסות הביטוח אובדן כושר העבודה מוגדר כחוסר יכולת להמשיך ולעבוד אך ורק בתחום העיסוק הספציפי שבו המבוטח עסק לפני שאיבד את יכולתו לעבוד ולהשתכר.

ביטוח אובדן כושר עבודה – ביטוח מנהלים וביטוח פנסיה

ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה של עובדים שכירים לרוב כוללים רכיב של אובדן כושר עבודה, אשר מבטיח להם הכנסה חודשית במקרה שמצבם הרפואי לא יאפשר להם להמשיך לעבוד. במסגרת ביטוחים אלו, חלק מהסכום החודשי אשר מיועד לחיסכון הפנסיוני מועבר לביטוח אובדן כושר עבודה לפי מסלול שהעובד בוחר בהתאם לצרכיו ורצונותיו.

העובד המבוטח רשאי לבחור את המסלול שבו ינוהל החיסכון הביטוחי או הפנסיוני שלו, ואף להחליט שהוא לא מעוניין במסלול ביטוחי שכולל ביטוח אובדן כושר עבודה. הסיכון שנוטל העובד במקרה כזה עלול להתבטא בכך שבמקרה של אובדן כושר עבודה עקב מחלה או פציעה, המעסיק וחברת הביטוח שבה מנוהל החיסכון הפנסיוני שלו לא יעבירו לו תשלומים עבור הפגיעה בהכנסתו.

ביטוח אובדן כושר עבודה – ביטוח חיים

פוליסת ביטוח חיים נועדה לספק הגנה כלכלית למבוטח ולבני משפחתו במצבים של נכות, פציעה, אובדן כושר עבודה ומוות. ביטוח חיים מאפשר לאדם להבטיח את העתיד הכלכלי של בני משפחתו ושלו במקרה של פגיעה ממשית בהכנסות המשפחה כתוצאה מאובדן כושר עבודה אחרי תאונה, מחלה, נכות או פטירה.

מהו ההבדל בין קרן פנסיה לבין ביטוח מנהלים ביחס לביטוח אובדן כושר עבודה?

על פי רוב, ביטוח מנהלים כולל רכיב של אובדן כושר עבודה ולכן הפוליסה כוללת תנאים שעם התקיימם המבוטח יוכל לקבל תגמולי ביטוח חודשיים. על מערכת היחסים החוזית הזו שבין המבוטח ובין המבטחת חל חוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981.

מנגד, במקרים שמדובר ברכיב של אובדן כושר עבודה בקרן פנסיה, המבוטח יהיה כפוף לתקנון של קרן הפנסיה שקובע תנאים נוקשים לצורך קבלת תגמולים בעקבות אובדן כושר עבודה. דוגמה לכך היא מקרה שבו המבוטח פונה לקרן פנסיה בתביעה לקבלת גמלת נכות בשל אובדן כושר עבודה. אם המבוטח סבל מאותה בעיה לפני הצטרפותו לקרן הפנסיה, הוא ייאלץ להמתין 60 חודשים שנחשבים לתקופת צינון שבמהלכה הוא לא יהיה זכאי לקבל תגמול כלשהו עבור הבעיה שממנה סבל טרם הצטרפותו לקרן הפנסיה.

נוסף על כך, בקרנות הפנסיה המבוטח יהיה כפוף להחלטותיהן של ועדות רפואיות המורכבות מרופאי קרן הפנסיה כאשר מטבע הדברים, הרופאים היושבים בוועדות לרוב יקבלו החלטות שיהיו לטובת קרן הפנסיה.

גם אם המבוטח חולק על קביעת הוועדות הרפואיות של קרן הפנסיה, הוא לא יוכל להגיש תביעה לבית המשפט ביחס לעניין שבמחלוקת, ולכן החלטת הוועדה הרפואית של קרן הפנסיה תהווה סוף פסוק עבורו.

לעומת זאת, בביטוח מנהלים מדובר במצב שונה לחלוטין. המבוטח רשאי להגיש תביעה נגד חברת הביטוח ביחס לכל עניין שהוא, כולל עניינים רפואיים. על כן, במקרים של חילוקי דעות עם חברת הביטוח ניתן להגיע להישגים מרשימים תוך פרק זמן קצר יחסית באמצעות ייצוג משפטי של עורך דין מנוסה ומיומן.

זכויותיו של מבוטח בפוליסת אובדן כושר עבודה

מבוטח שאיבד את יכולתו לעבוד, זכאי לקבל מחברת הביטוח קצבה בגין אובדן כושר עבודה. על פי רוב, הזכאות לקבלת הקצבה תיכנס לתוקף אחרי שחלפו שלושה חודשים מהמועד שבו המבוטח איבד את יכולתו לעבוד ולהשתכר. אצל חלק מחברות הביטוח המבוטח אף רשאי להרחיב את הכיסוי הביטוחי באופן שייקצר את תקופת ההמתנה ויאפשר לו לקבל את תגמולי הביטוח כבר בחודש השני שבו הוא סובל מאובדן כושר עבודה ("פרנצ'יזה").

חשוב לציין כי ברוב פוליסות הביטוח הכיסוי הביטוחי למקרים של אובדן כושר עבודה יסתיים עם הגיעו של המבוטח לגיל פרישת חובה – 67.

חברת הביטוח דחתה את התביעה – מה ניתן לעשות?

מבוטח שמעוניין לקבל את תגמולי הביטוח יצטרך להוכיח שהוא איבד את יכולתו לעבוד באמצעות צירוף מסמכים רפואיים רלבנטיים לתביעה ובמקרים מסוימים אף יצטרך לצרף חוות דעת רפואית לתמיכה בטענותיו. חברת הביטוח אף עשויה לדרוש מהמבוטח להיבדק על ידי רופא מטעמה כתנאי לקבלת תגמולי הביטוח.

במקרים רבים חברת הביטוח תדחה את התביעה ותטען שהמבוטח לא איבד את יכולתו לעבוד כפי שהוגדר בפוליסה או לחילופין כי לא חשף את מלוא המידע הרפואי בעניינו בעת הצטרפותו לפוליסה. במקרים כאלה, המבוטח רשאי להגיש תביעה נגד המבטחת שתתברר בבית המשפט. לפני הגשת התביעה מומלץ להיוועץ עם עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום תביעות אובדן כושר עבודה ובהתדיינות משפטית מול חברות הביטוח. ליווי מקצועי של עורך דין יסייע למבוטח לממש את מלוא זכויותיו באופן מיטבי.

משרד רונן אבניאל

עורך דין רונן אבניאל עוסק בתביעות נגד חברות הביטוח במקרים של אובדן כושר עבודה, תביעות מול ביטוח לאומי ועוד.

* לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

השאירו פרטים
ונשמח לחזור אליכם